Powered By Blogger

viernes, 6 de marzo de 2015

Un no pot viatjar a Barcelona i no visitar la Sagrada Família. Aquest edifici religiós ha sigut la imatge de la nostra estimada ciutat des de fa molts anys, però també és encara un gran misteri. No només perquè no sabem quan s’acabarà la seva construcció sinó també per la gran quantitat de símbols i detalls enigmàtics que hi podem trobar.
El Temple Expiatori de la Sagrada Família és considerat el màxim exponent de l’arquitectura modernista catalana, iniciada el 1882 per Antoni Gaudí. Tot i que a l’inici de la seva construcció es va plantejar com un edifici neogòtic l’any 1883 es va replantejar completament el projecte i va resultar ser una de les idees més innovadores del moment i fins i tot avui. Gaudí va estar al càrrec del projecte 31 anys, per tant el 1926, quan aquest va morir només s’havia aixecat una torre de les 18 que hi haurà al acabar el Temple. Del projecte inicial només es conserven alguns plànols i un model de guix que va ser malmès durant la Guerra Civil.
Sagrada Família 1915
Sagrada Família 1915
Avui deixem la història a part i ens centrarem en aquells elements ornamentals que s’han considerat com a misteris de la Sagrada Família per no saber exactament el seu significat.
Sagrada Família Criptograma
Sagrada Família Criptograma
El criptograma es troba just al costat del conjunt El Petó de Judes, a la façana de la Passió. Els quadres màgics són coneguts des del segle III a.C. a Xina. En particular el quadre màgic de la Sagrada Família està format per 4 files i 4 columnes, donant com a resultat 16 números. Les 310 combinacions que es poden fer i totes elles sumen 33. Sorgeix també el 33 al sumar els números de les cantonades. Si observem amb més detall el criptograma, ens adonem que són números de l’1 al 15, que es repeteixen dues vegades el 14 i el 10, i que falten els números 12 i  16. Això confirma que és certament es busca el 33 com a número final, ja que amb el 12 i el 16 no s’obtindria el 33. Molts creuen que el 33 és un homenatge a Crist, atès que tenia 33 anys quan va morir a la creu. D’altres han vinculat aquest fet a la possibilitat que Gaudí estigués vinculat a la maçoneria. Tanmateix la teoria de lligar el quadre a la maçoneria queda descartada perquè la Façana de la Passió va ser projectada per Josep Maria Subirachs, que el 1987 al acceptar el projecte va demanar com a condició fer servir el seu estil personal.
Una altra curiositat de la Sagrada Famíliaes pot trobar a la façana del Naixement. Aquesta va ser la primera façana a completar-se i consta de tres pòrtics rematats per quatre torres. El pòrtic de l’esquerra, el de l’Esperança, mostra la Fugida a Egipte i la Matança dels Innocents. Si parem atenció a la Fugida a Egipte, ens adonem que hi ha un petit ruc. Val a dir que Gaudí feia servir persones com a models per a les seves escultures i que també va buscar un ruc per realitzar aquesta escultura. Però trobar un ruc esquifit no va ser fàcil! Diuen que un dia l’equip de construcció va trobar una dona gran amb un roquet que era molt poca cosa. Tot i que la dona no volia desfer-se d’ell li van garantir que el ruc viuria feliç i li van pagar tants diners que ella es va poder jubilar.
En aquesta façana destaca el portal central, el de la Caritat, en aquest conjunt escultòric trobem el portal de Betlem, els Reis Mags, pastors i àngels. Aquestes escultures van ser obres d’artistes sota les ordres de Gaudí, com Joan Matamala, Jaume Busquets i el japonès Etsuro Sotoo. Sobre els àngels trobem els signes del zodíac, recordem que són pagans i no deixa de ser curiós. Si aixequem la vista, veurem l’arbre del xiprer. Des de l’antiguitat aquest arbre ha estat vinculat a llocs sagrats simbolitzant la llarga vida, a causa de la seva fulla perenne. En el catolicisme està vinculat a l’etern amor de Crist i el trobem a molts cementiris.
Sagrada Família: pelicà
Sagrada Família: pelicà
Just a la base del xiprer trobem un ou amb el monograma de Jesús (JHS) i un pelicà que alimenta a dues cries. Amb el pelicà trobem un altre misteri. Segons la simbologia maçònica el Grau 18 (els graus maçònics corresponen al nivell de coneixement) correspon a un pelicà alimentant a les seves cries. Tanmateix, un cop més sembla que aquesta teoria no seria del tot acceptada. El pelicà en aquest cas és un al·legoria eucarística d’origen medieval basada en una llegenda, segons la qual es creia que el pelicà podia arribar alimentar a les seves cries amb la seva pròpia sang; d’aquí la identificació amb el sacrifici de Crist.
Actualment la Sagrada Família és un dels monuments més visitats de l’Estat espanyol i l’any 2005 la façana del Naixement i la cripta van ser incloses com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Avui mateix hem realitzat una extraordinària visita a la Sagrada Família amb un guia de primera categoria. Si no us voleu perdre la propera activitat cultural, feu click aquí.


No hay comentarios:

Publicar un comentario