Powered By Blogger

viernes, 6 de marzo de 2015

L’església de la Mare de Déu Mercè està dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i és una de les esglésies més representatives de la història de catalunya. Està situada a la Plaça de la Mercè de Barcelona, entre el carrer Ample i el de la Mercè, on també hi ha una font monumental del déu Neptú. Aquesta basílica està dedicada a la patrona de Barcelona. El culte a la Mercè es va estendre per tota la Mediterrània durant l’edat mitjana. Segons la història de catalunya, l’any 1637 la Mare de Déu de la Mercè va salvar a la ciutat d’una plaga de llagostes i així el Consell de la Ciutat la va anomenar patrona de Barcelona i durant l’Exposició Universal de 1888 va ser coronada canònicament.
El temple actual va ser construït entre 1765 i 1775 per l’arquitecte català Josep Mas i d’Ordal. Anterior al temple actual, en el mateix lloc hi havia una església de l’ordre dels Mercenaris i posteriorment es va ampliar amb un convent al costat. Segons la tradició, la Mare de Déu es va aparèixer en somnis a Pere Nolasc, un mercader a qui li va demanar que crees l’ordre dels mercenaris l’any 1218, un ordre dedicat als cristians que queien en mans dels musulmans. Així Pere Nolasc assessorat per Ramón de Penyafort i amb l’ajut de Jaume I, van dur a terme el projecte de l’església l’any 1267, però el convent es va construir en diverses etapes entre el 1605 i el 1653.
Tanmateix el segle XIX va portar molts disgustos als mercenaris. Primer van haver d’abandonar l’església i el convent degut a la Guerra del Francès (1808-1814), després amb una desamortització de 1835 el convent va ser una escola i posteriorment la Capitania General fins avui. Els mercenaris no van tornar mai més. L’església i la imatge originals van desaparèixer però l’església actual està en el mateix lloc on s’ha venerat a la Verge de la Mercè des del segle XIII.
història de catalunya - església mercè
La basílica actual destaca per la seva monumentalitat i la seva decoració, a més és una de les esglésies més representatives de la ciutat comtal. Curiosament autors com Carreras Candi i Joan Ferrando Roig la consideren com una obra neoclàssica, mentre que Triadó i Cirici Pellicer diuen que es tracta de l‘únic exemplar barceloní d’estil barroc amb una paret ondulant. Aquest fet respon a la cerca d’una integració espacial, atès que en el seu temps quedava encaixonada en un carrer estret. D’aquesta manera la utilització de les formes còncaves donava més espai conjunt. La façana principal de la basílica de la Mare de Déu de la Mercè dóna a la plaça del mateix nom. Aquesta presenta dos cossos d’altura i està articulada per pilastres corínties i les escultures són obra de Carles Grau. La façana principal té un ampli frontó triangular a la part superior de la façana, que li dóna un caràcter clàssic.
istoria de Catalunya - esglesia merce actual
Mentre el sostre és volta, la planta segueix l’esquema de les esglésies contrareformistes catalanes, com ara la de Betlem, Sant Agustí o Sant Felip Neri, amb capelles laterals, amb un passadís que creua el transsepte i porta al cambril. La tercera capella de l’esquerra s’obre a la capella del Santíssim. Al costat de mar de la plaça hi ha una altra façana amb una porta de marbre, de l’antic convent de la Mercè i que avui dia és la Capitania General. A finals del segle XIX l’església va ser ampliada, al lateral del carrer Ample es va col·locar una façana d’estil gòtic flamíger, traslladada de l’antiga església de Sant Miquel, enderrocada. Poc més tard es va construir una gran cúpula sobre el creuer de Joan Martorell i Montells, la capella del Santíssim i el cambril per a la Verge. La cúpula estava coronada amb una imatge de la Mare de Déu de la Mercè, obra de Maximí Sala, aquesta obra va ser destruïda durant la Guerra Civil. Durant els anys ’20 del segle XX es va reformar l’interior. Amb l’arribada de la Guerra Civil, l’església va ser cremada i l’estàtua de bronze de la Verge situada sobre la cúpula va ser enderrocada, però es va col·locar una de més gran obra dels germans Oslé (Miquel Oslé i Llucià Oslé).
Si us agrada la història de Catalunya i les excursions culturals no us perdeu el nostre programa de viatges i activitats culturals. A més d’aprendre fareu amics i redescobrireu la història de Catalunya de manera divertida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario