Powered By Blogger

viernes, 6 de marzo de 2015

Com cada mes de desembre, la nostra tradició cultural i el Nadal són els protagonistes. Tanmateix, abans de ser celebrada com una festa religiosa, el Nadal era considerat per altres cultures com una festa dedicada al sol. Per als romans el Nadal era el “Natalis Solis Invicti” que vol dir el Naixement del Sol Victoriós i era la celebració del solstici d’hivern, el dia més curt i la nit més llarga. A partir del solstici, entre el 21 i 22 de desembre, els dies comencen a allargar-se a poc a poc i per això no és estrany que antigament cap al 25 de desembre se celebrés el triomf del sol sobre la foscor.
D’aquesta manera, a partir del segle IV el cristianisme va adoptar aquesta celebració per commemorar el naixement de Jesús. Amb el temps, han aparegut noves tradicions depenent de cada cultura. Concretament a Catalunya i parts d’Aragó no és Nadal si no es fa cagar al tió, un costum cultural molt nostre.
Joan Soler Amigó escriu en l’Enciclopèdia de la fantasia popular catalana que el tió tal com el coneixem es va popularitzar durant els segles XVIII i XIX de les zones rurals i les muntanyes cap a les zones urbanes i la costa de Catalunya.
cagar_el_Tió_cultura_catalana
Nens fent cagar el tió en una imatge vuitcentista
No obstant això, el tió originàriament era un tronc que cremava a casa i donava béns tan preuats com llum i escalfor. Tal i com explica l’antropòleg Roger Costa, la soca cremava de Nadal a reis i després es guardava com un amulet protector i les cendres s’escampaven per llocs de la casa i els conreus.  Aquesta tradició cultural evoluciona i el tió es converteix en un element de veneració, al que cal alimentar, resar o inclús fer-li libacions amb vi.
El simbolisme de fer cagar al tió recorda al concepte de fertilitat i al cicle de la natura. Amb el temps el tió és considerat un ésser, com un animal fantàstic. Aquesta característica es reforça incorporant potes i rostre al tió.
Com sabem en l’actualitat el tió és triat pels nens, que ha de ser alimentat normalment a partir del dia 8 de desembre i viu durant uns dies a casa i després de Nadal es crema. Però el tió mai dóna els regals, cal fer-ho cagar i per això cal que la família es reuneixi al seu voltant la Nit de Nadal o el mateix dia de Nadal, tot junts cantant una cançó tradicional i al mateix tempsdonen cops de bastó a la soca. Si encara no teniu el tió preparat a casa, podeu apuntar-vos a la propera activitat cultural on podreu gaudir de l’ambient nadalenc de Barcelona i comprar un tió a la Fira de Nadal Santa Llúcia.

FER UN COMENTARI

No hay comentarios:

Publicar un comentario